DEVLETLERİN SINIR GÜVENLİĞİNİN SİBER AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Anahtar Kelimeler:
internet- teknoloji- güvenlik- sorumlulukÖzet
İnternet, hayatı önemli oranda kolaylaştırması yanında tehdit algılamalarında da dönüşümlere yol açmıştır. İletişimde ortaya çıkan gelişmeler devlet sınırlarını ve ulusal kanunları anlamsız hale getirmiştir. Günümüzde yaygınlaşan terör faaliyetleri arasında ayrı bir alan oluşturan siber saldırılar insanlığın yeri ve zamanı belli olmayan topyekûn bir saldırıyla karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. İnternet, klasik zaman ve mekân kavramlarıyla ifade edilemeyen mesafeleri saniyeler içinde ortadan kaldırıp, çok uzak bölgelerdeki insanların birbiriyle konuşup mesajlaşmasına imkân vermektedir.
Kurumlarla kişileri mekâna ihtiyaç kalmadan aynı sahada buluşturmaktadır. İnsanların tepkilerini anında duyurmasını sağlayan internette bilgiler denetimsiz olarak yayılmakta, müdahale haber yayıldıktan sonra gündeme gelebilmektedir. Sanal dünya hızla hayatı kuşatırken yöneticisi ve sahibi belirsizdir. Kendisini yönetmek amacıyla oluşturulan kurumlar kapasite açısından gelişmelere ayak uyduramamaktadır. Kuralsız ve kontrolsüz olarak gelişen internete yönelik oluşturulmaya çalışılan kurallar hayata geçirilmeden anlamsızlaşabilmektedir. K
üreselleşen dünyada insanlara geniş özgürlük alanları açılırken, evrensel değerlerin korunması yönünde kişinin iradesi dışında bir sorumluluk oluşturulamamaktadır. Gelişen teknoloji insan haklarının evrenselleşmesi beklentilerini karşılayamamıştır. Aksine kurumlardaki yapılanmalar her bireyin sağlıktan ekonomiye, temel insan haklarına kadar geniş bir alanda tehdide açık hale gelmesine zemin hazırlamıştır. Devletlerin bilgilerini koruyamaz hale geldiği bir dönemde kişilerin hakları ciddi bir risk altındadır. Değişimin getirdiği belirsizlik ortamında sorunların boyutları ve nasıl aşılacağı konusunda bir formül bulunmamaktadır. Devletlerin siber saldırılara karşı hazırlıksız olduğu, teknolojinin merkezi gözüken devletlerin bile siber saldırılardan korunamadığı bir ortam vardır.
Toplumlar karmaşa ortamından kârlı çıkma hesapları yerine ortak akılla insanları tatmin edecek bilgi güvenliğini sağlamaya dönük küresel işbirliğine yönelmeli ve kurallar oluşturulmalıdır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License ile lisanslanmıtır.