ABD İLE BİRLEŞİK KRALLIK’IN AB VE NATO ÇERÇEVESİNDE SİBER ALANLARININ TARİHSEL ANALİZİ

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Siber alan- Siber Güvenlik- Siber Savaş- Kritik Altyapılar- NATO

Özet

Teknolojik gelişmeler, yeni tehdit unsurlarının ortaya çıkmasına neden olmuş ve siber alanın ulusal güvenlikle birlikte değerlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Uluslararası sistemin aktörleri siber alanı artık yeni bir savaş alanı olarak algılamaktadır. Bu çalışma başta ABD olmak üzere Birleşik Krallık ve katkıda bulundukları organizasyonlar olan NATO ve Avrupa Birliği’nin siber alana yönelik hem teknik hem de politik bakış açılarının kapsamlı bir analizle ortaya koymayı amaçlamaktadır. Siber alana ilişkin Batı perspektifi nedir araştırma sorusunun üzerine inşa edilen çalışma da ABD’nin siber alana yönelik perspektifinin başta Birleşik Krallık, NATO ve AB üzerinde dönüştürücü bir etkisinin olduğu vurgulanmaktadır. Siber alanda ilk olarak bilginin korunmasına yönelik bir anlayış oluşsa da daha sonrasında daha konunun daha operasyonel boyutla ele alındığı gözlenmektedir. 11 Eylül sonrasında ABD’nin siber alanı yeni bir savaş alanı olarak değerlendirmesi sonrasında diğer aktörlerinde bu yaklaşımı benimsemesi de bu savı güçlendirmektedir.

Yazar Biyografisi

Muharrem BAYRAK

Muharrem Bayrak, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans öğrencisidir. Lisan eğitimini KTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde 2014-2019 yılları arasında tamamladı. Araştırma alanları, güvenlik çalışmaları ana başlığı altında siber güvenlik, terörizm ve uluslararası ilişkiler alanları üzerinedir. Hobileri arasında müze gezmek, edebiyat, bisiklet sürmek ve yeşili ile ünlü Karadeniz’de yürüyüş yapmak vardır.

İndir

Yayınlanmış

2020-07-25

Nasıl Atıf Yapılır

BAYRAK, M. (2020). ABD İLE BİRLEŞİK KRALLIK’IN AB VE NATO ÇERÇEVESİNDE SİBER ALANLARININ TARİHSEL ANALİZİ . Siber Politikalar Dergisi, 5(9), 22-51. Geliş tarihi gönderen http://cyberpolitikjournal.org/index.php/main/article/view/3

Sayı

Bölüm

Araştırma Makaleleri