TÜRKİYE’NİN SİBER GÜVENLİK POLİTİKALARI

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Türkiye- Siber Uzay- Siber Güvenlik- Soğuk Savaş- Kritik Altyapılar

Özet

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya Federasyonu (RF) arasında yaşanan ideolojik ve askeri rekabetin bir ürünü olarak ortaya çıkan internet, Soğuk Savaş sonrası dönemde sivilleşerek kendine çok yaygın bir kullanım alanı edinmiştir. Deniz, hava, kara ve uzaydan sonra beşinci alan olarak kabul edilen siber uzay ile birlikte siber güvenlik olgusu da son dönemlerdeki değişimlerle birlikte ülkelerin milli meseleleri haline gelmiştir. Türkiye’de ulusal güvenliğin sağlanması amacıyla çeşitli siber güvenlik politikaları ve eylem planları hazırlamıştır. Bu kapsamda yapılan hukuki düzenlemeler ve kurumsal yapılanmalar ile birlikte siber güvenlik çalışmaları sürdürülmektedir. Bu makalenin amacı, siber uzay ve siber güvenlik kavramlarının tanımlanması ve özellikle Türkiye’de siber güvenliğin sağlanması açısından yapılan çalışmaları ele alarak analiz etmektir. Siber güvenliğin  sağlanmasında önemli bir yere sahip olan Uluslararası Siber Güvenlik Strateji Belgeleri ile Eylem Planları bu kapsamda detaylı olarak ele alınmış ve Türkiye’nin dünya ülkelerine kıyasla siber güvenlik durumu incelenmiştir.

Bu incelemede özellikle siber güvenlik konusunda verilen eğitimler, hukuki düzenlemeler, tatbikatlar ve kapasite çalışmaları gibi hususlar ele alınmıştır.

Yazar Biyografisi

Hilal Başak KILCI

Yüksek Lisans Öğrencisi, Uluslararası İlişkiler Bölümü- Selçuk Üniversitesi, Konya.

25 Eylül 1994 tarihinde Konya’da doğdu. 2013 yılında Selçuk Üniversitesinde bir yıl hazırlık okuduktan sonra Uluslararası İlişkiler Bölümünde lisans eğitimine başladı. Son sınıf öğrencisi iken son dönemini Erasmus programı ile Polonya’da -Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koninie - tamamladı.

İndir

Yayınlanmış

2020-07-25

Nasıl Atıf Yapılır

KILCI, H. B. (2020). TÜRKİYE’NİN SİBER GÜVENLİK POLİTİKALARI. Siber Politikalar Dergisi, 5(9), 113-140. Geliş tarihi gönderen http://cyberpolitikjournal.org/index.php/main/article/view/7

Sayı

Bölüm

Araştırma Makaleleri